Monthly Archives: July 2014

Mijn fiets

De laatste loodjes wegen het zwaarst!  In alle opzichten de klinkklare waarheid. Ik wist dat ik op mijn fiets het niet ging redden…het voelde gewoon niet goed aan. Mijn fiets heb ik toen ingeruild voor een Gazelle e-bike met 24 versnellingen.

fietsEen super fiets die ik uitvoerig heb getest o.a. op de Alpe d’Huez en langs de Atlantische kust. Qua accu kan deze fiets de afstanden die ik per dag moet overbruggen  gemakkelijk aan. Het is dan ook jammer dat er op diverse websites zo negatief wordt geschreven over het fietsen op een e-bike naar Santiago. Men begint dan gelijk over de actieradius maar vergeet de zgn. “bijzaken”: het weer, het terrein, het gewicht van de fietser, de bandenspanning, de trapsnelheid, de versnelling en de mate van ondersteuning. En zolang je geen Lance Armstrong heet overbrugt er niemand een hoogteverschil van 1000 meter in een 24e versnelling dus ook niet op een e-bike. De trapkracht zal hoe dan ook uit je benen moeten komen en door in de juiste versnelling te rijden en je accu slim te gebruiken kom je het verst.
Voor degenen die toch graag in de actieradiuscijfers willen duiken:
- eco (min ondersteuning): 200-275 km
- normaal (normale ondersteuning): 75-125km
- boost (extra krachtige ondersteuning): 55-70km
Opladen van de accu zie ik onderweg niet als een probleem want op iedere camping waar ik gebruik van ga maken is een stroomvoorziening en anders kan ik altijd noodstroom gebruiken van de camper die mee gaat.

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment

Voorbereidingen

Een tocht van een kleine 2400 km, hoe ga je die in hemelsnaam voorbereiden?
De wens om de tocht te maken is er al 6 jaar dus in die 6 jaar is er al het nodige over gelezen en ook hier en daar al wat kleine dingetjes die je nodig hebt onderweg bijeen gesprokkeld.
Verleden jaar was ik echter al op het punt gekomen ……2014 ga ik het doen! En vanaf dat moment ging alles en gaat nu alles met een sneltreinvaart en kan ik werkelijks niets meer aan het toeval overlaten.
Het eerste wat ik nodig had was een goede fiets en dat is een Gazelle geworden met 24 versnellingen.
Fietskleding, het hoeft allemaal geen merk spul te zijn dus bij de Lidl en de Decathlon was het goed shoppen.
Toen de routeboekjes…die waren met een week ook allemaal binnen.
En vanaf dat moment trainen, trainen en nog eens trainen.

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment

2013

2013 Was in alle opzichten geen makkelijk jaar en ik heb de nodige duwtjes in de rug nodig gehad zodat ik eind december kon zeggen “Het was de moeite waard!”

Welke gek gaat er in de barre vrieskou in Januari op de fiets zitten om even de Posbank (44kip) te beklimmen? Ik dus en dan weet je gelijk waar je staat en waar de knelpunten liggen! Veel trainen vooral op gedoseerd rijden en je niet verschakelen daar ligt nu even de klemtoon.
Maart wordt dus alweer een heel ander verhaal want ik heb het geluk om met de Paasdagen in Frankrijk te kunnen trainen met hoogte verschillen van 400 meter. Wel ontzettend koud maar wat techniek betreft een geweldige opsteker.

 

SAMSUNG

 

 

Kwestie dus om thuis weer verder te gaan met de rondjes Gooi en Eemland tot we de grote bergbeklimming in Mei krijgen: de Alpe d’Huez zeker geen appelen pap maar een ervaring die ik zeker niet had willen missen! Na een paar dagen rust nog even lekker verder trainen langs de middellandse zee kust, de Pyreneeën en het Rhonedal.

Terug in Nederland voel je je dan ontzettend beperkt omdat je enkel vlak land voor handen hebt en de dagen en maanden bestaan voor het grootste gedeelte uit trainen, trainen en nog eens trainen. Of dit nu in de sportschool is, op de fiets of thuis. Soms krijg je dus echt het gevoel of niemand rekening met jou houdt maar jij wel met de rest van wereld rekening moet houden! Daar maakte ik dus gelijk het omslagpunt: “Sorry mensen, vanaf nu is het echt ik, ik, ik!” Het klinkt heel egoïstisch maar degenen die dichtbij mij staan weten precies wat ik bedoel.

September werd ook weer een top maand lekker met veel wind tegen langs de Atlantische Oceaan, dat zijn toch weer de klimmetjes en afdalingen waar ik mijn man met angstzweet naar beneden zag gaan en ik lachend keihard naar beneden raasde.

Maar terug in ons vlakke koude kikkerland was het weer terug naar de orde van de dag. En er moest natuurlijk ook nog het nodige gedaan worden aan de route want routeboekjes zijn leuk maar als je daarnaast ook nog gebruik gaat maken van een navigatiesysteem dan zou je toch alles zelf in kaart moeten brengen. Iedere rust, camping, camperplaats, waterpunt met de nodige precisie staat alles genoteerd en het hele Santiago draaiboek is een feit!
op een paar kleine dingetjes na kan het niet snel genoeg mei 2014 worden!

 jdi

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment

2011-2012

yes!

 

2011 was geen gemakkelijk jaar. Ik was wel een kleine 10 kg afgevallen maar de PTSS en Diabetes waren nog steeds de grote boosdoeners. Mijn armen en benen lieten het afweten door de neuropathie (veroorzaakt door de Diabetes) en ik voelde dat niet de fiets maar een rollator de volgende stap zou worden.

Door de PTSS durfde ik nog steeds niet goed  om alleen op pad te gaan maar ik zou toch IETS moeten ondernemen voor mijn armen en benen. Zwemmen? Ja, mijn lust en mijn leven! Maar een groot zwembad? Nee, dat gaat het niet worden!
Ik lag het probleem tijdens een Diabetescontrole bij de huisarts neer en zij vertelde mij dat er achter de praktijk een sportschool was met een klein zwembad. Dit zei ze natuurlijk niet tegen dovemans oren en een paar dagen later was 1000 m zwemmen een feit! Uiteindelijk werd ik toch gelokt door al die fitness apparaten, die een paar jaar eerder niet effectief leken, ging ik vol goede moed, 114 kg wegend en met een fitnesstrainer die jobsgeduld heeft weer met Cardiofitness beginnen.

Alle begin is moeilijk ….maar tegen het eind van 2012 toen ik 94 kg woog wist ik het zeker:
Santiago ….here  I come!!!

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment

2009-2010

Ik liet de hel voor waar deze was en begon mijn leven weer op te pakken voor zo ver mogelijk. Ondertussen moest ik 78 eenheden insuline per dag injecteren naast de nodige tabletten.  Ik had een fiets met 21 versnellingen en omgeving waar ik verbleef was een echt fiets en wandelgebied dus probeerde ik er het beste van te maken. Ik zou immers ooit de tocht naar Santiago gaan maken maar had nog steeds de moed en de kracht niet om grotere afstanden te gaan fietsen. Ondertussen bleef ik wel allerlei spulletjes verzamelen, voor als het ooit toch zo ver zou komen, die ik nodig zou hebben o.a. een reparatiesetje en een kilometerteller.

 

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment

2007-2008

cropped-sdc.jpg.jpg

 

 Santiago de Compostela, het klonk als muziek in mijn oren…..Ik had al heel wat bedevaartplaatsen in Europa gezien maar dit leek me toch wel iets speciaals om naar toe te gaan. Wellicht te combineren met een bezoek aan Fatima in Portugal? Het zou voorlopig wel een droom blijven want ik was ziek! Na een verwurging heb ik PTSS gekregen, Diabetes(geconstateerd in 2006), een gewicht van 137 kg en door een vreselijke leefomgeving kon ik fietsen of wandelen wel vergeten. Ik probeerde toch iets van Cardio- Fitness te doen bij een fysiotherapeut maar het had geen resultaat. Mijn leefomgeving teerde op mijn PTSS en hanteerde hierbij fysiek en lichamelijk geweld. Ik leefde in een hel op aarde!

Posted in Voorbereidingen | Leave a comment